КАТАЛУНСКО ГАСТРО САФАРИ

КАТАЛУНСКО ГАСТРО САФАРИ

КРАТКО ОПИСАНИЕ

  Каталуния ни приветства, демонстрирайки пълния си репертоар, разнообразие от архитектура, култура, пейзажи, традиции и очарователни плажове. Бреговете окъпани от лазурното Средиземно море, винените поля и причудливи планини, предполагат начин на живот, при който удоволствието от малките радости заема централно място в ежедневието на хората. Очакват ни величествени рустикални къщи, свидетели на минало, в което провинцията е била главният герой. В стените им се крие уникален кулинарен микс, предаван от поколения. На това сафари ще опитаме стриди от делтата на Ебро, ще се потопим в магията на Cava – испанското пенливо съкровище и ще отнесем собственоръчно затворена бутилка за спомен от Пенедес. Ще готвим по каталунски и ще опознаем ритуала по хапване на калсотс. В един ден лодка ще ни разходи до къщата на Салвадор Дали в Кадакес, а в друг комфортния ни ван ще ни отведе в тайнствения Приорат за винено преживяване и вкусен обяд. Щурмуваме и горещите кулинарни точки на Жирона. В Реус, родния град на гения Гауди се отдаваме на модернизъм и вермут. Два ресторанта със собствени градини с осезаем уклон към движението „километър 0“ ще наредят маса за нас и ще представят сезонните си менюта. Наши спирки в това приключение ще са градчета скътани в пиниеви гори, други с плажове с фин пясък докоснати от кристалните средиземноморски води, средновековни като кацналия на скала Палс и бохемски като Ситджес.

ЗА КОГО Е ТОВА ПРЕЖИВЯВАНЕ

Ще пътуваме в малка група до 7 човека в комфортен ван. Ако сте любопитни да познаете разноликата Каталуния извън най-посещаваните локации, да се срещнете с автентичните каталунци, ако ви привлича да „вкусвате“ дестинацията, която посещавате, ако магията на винарството ви е запленило, елате с нас! Дори да не се виждате като кулинарен сърфист, но искате да видите, какво прави този регион толкова специален, вие сте повече от добре дошли, за да ви срещнем, в едно различно пътуване с пленителната история, култура и природа на тази контрастна земя! El Penedés, Priorat, Meresme, Garaf, Ebro и Empordà са част от прекрасните региони, които ни очакват в Каталуния, земя, която трябва да се посети спокойно, защото тук щастието се намира в малките неща. Ще сменим две изключителни места за настаняване със закуски с местни продукти. Вярваме, че местата за настаняване са част от запонящото се преживяване и за начало ще отседнем сред лозята на Penedés в реставрирана ферма от 17 век, след което ще се пренесем в еко-хотел в историческа вила за едно средновековно бягство в зоната на Empordà, която сега помещава еко хотел с ресторант, чието гастрономическо предложение е вдъхновено от провинцията, морето и планинския пейзаж. Рецептите са със средиземноморска същност, прости, но пълни с вкус и със свежи и естествени съставки от най-високо качество, повечето от които събрани директно от тяхната градина.

КАКВО ЩЕ ПРЕЖИВЕЕМ

 • Готварски клас с вечеря и местно вино
 • Винена дегустация в приорат с обяд в местен ресторант
 • Дегустация на стриди на делтата на река ебро
 • Обяд в автентична месия със собствена градина
 • Кава приключение с дегустация и обяд с местни продукти
 • Дегустация на вермут с тапас в класическа дестилерия
 • Кава дегустация с шоколад
 • Дегустация в сидрерия и обяд с меню км „0“
 • Градски кулинарен тур на жирона разходка с лодка край бреговете на коста брава
 • Посещение на къща-музей салвадор дали 3 каталунски града
 • 10 каталунски градчета
 • 3 арагонски градчета
 • 6 емблематични плажа
 • 3 тематични музея
 • И няколко изненади по трасето

ДАТИ 2024

20.09 – 27.09.2024

27.09 – 04.10.2024

ДАТИ 2025 | Очаквайте

 

*осъществяването на пътешествието не е свързано със събиране на минимален брой туристи

*Каталунско гастро сафари може да бъде организирано и като индивидуална програма за вашето семейство, приятели или корпоративни нужди

*депозит от една трета от стойността при записване и възможност за две плащания до един месец преди заминаването

* Сол Диас Травъл си запазва правото да подменя дати и програма, ако авиолинията промени графика на полетите си

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

– самолетен билет София – Барселона – София
– всички трансфери по прогарамата с водач и превод през цялото време
– 5 нощувки със закуски в автентичан масия в Пенедес
– 2 нощувки със закуски в еко-хотел в Емпорда
– всички входове, дегустации и преживявания описани в програмата (6 дегустации,
кулинарен курс, разходка с лодка, 3 тематични музея
– всички хранения описани в програмата (7 закуски, 6 обяда, 1 вечеря)
– туристическа застраховка до 10 000 EUR

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

– допълнително заплащане за самостоятелно настаняване – …..
– разходи от личен характер и всички останали хранения, извън посочените, включени в цената

SOL DIAS ДЕН ПО ДЕН
ДЕН 1  – ЗАПОЗНАНСТВО С ДОМАКИНИТЕ

След посрещане на летище Ел Прат е планиран трансфер с конфортен мини ван до уютната ни къща, коящо ще е нашето убежище за следващите 5 нощувки. Къщата разполага с ….. След освежаване ще разгледаме близкия Вилафранка – Столицата на Алт Пенедес, който успява да съчетае своето средновековно благородство с нови тенденции във всички видове прояви: архитектура, индустрия и културни дейности. Свободно време за бърз тапас тур и се отправяме обратно към нашата домакиня, където ще запретнем ръкави, за да чуем и приложим в действие нейните тънкости в приготвянето на типични каталунски ястия, които след това ще вечеряме в уютната градина на къщата в компанията на местни вина.

ДЕН 2  – ГЕРОИЧНО ВИНО И КАЛСОТС В ПРИОРАТ

Приорат, един от най-висококачествените винени региони в Европа, където сортовете грозде Гарнача и Каринена, съчетани с майсторството на винопроизводителите, превръщат пейзажите му в изключителни вина. Теренът на Приорат е пресечен и отглеждането на лозя не е лесно. Някои лозя са разположени на толкова стръмни склонове, че събирането на реколтата им се превръща направо в подвиг, затова е включена в така нареченото героично лозарство. Разхождаме се из 100-годишната история на автентична винарна, от подземните й мелници от 1917 г. до новия дом на бъчвите. Обиколката завършва с дегустация на вина и екстра върджин зехтин. Пренасяме се в ресторант в естествена среда, заобиколен от маслинови и орехови дървета, където ще запретнем ръкави и ще сложим лигавници, тъй като е време да се изправим срещу калсотс, сладкия крехък лук, потопен в сос, много подобен на ромеско. С много размисли по преживяното се отдаваме на обяд приготвен с местни продукти на характерни за тук скари. По пътя наобратно ще спрем при грандиозния Кралски манастир Санта Мария де Поблет, представляващ автентично историческо и архитектурно бижу от 12 век. Приказните гледки ще ни отведат до Тарагона, където ще се насладим на монументалното му богатство.

ДЕН 3  – ОТ ДЕЛТАТА ДО ПЛАНИНАТА

Река Ебро зове кулинарното ни любопитство. Устието й дарява несравнимо гастрономическо богатство. Пътувайки покрай оризовите полета, ще научим за отглеждането на местния ориз. За стридите тук се сипят хвалебствия. Лодка-такси ще ни отведе за пет минути до „почти “ плаващ ресторант, където ще научим за отглеждането и качествата на тукашните стриди и ще ги опитаме с чаша кава в ръка. След това се отправяме към Тиера Алта. В градче охранявано от внушителни планини и заобиколено от гори от борови, маслинови, дъбови и бадемови дървета се намира нашата цел – автентична масия. Mas или Masía са типични селски къщи по средиземноморието, особено в Каталуния. Тези исторически сгради са свидетели на селскостопанския живот през вековете, служейки като семейни резиденции, ферми и производствени центрове, а в днешно време се реставрират и преобразяват в хотели, ресторанти, винарни, музеи. Класният ресторант, който ни очаква е запазил рустикалния си произход, но е обогатен с чаровна елегантсност, радва се на собствена градина и ще ни посрещне с дегустационно меню. Ще отскочим съвсем за кратко в съседната автономна област Арагон и по-специално провинция Теруел, за да разгледаме няколко средновековни градчета с впечатляващо архитектурно наследство и част от списъка на Асоцияцията на най-красивите градове в Испания.

ДЕН 4 – ФЕРМА СРЕД ЛОЗЯТА НА ПЕНЕДЕС

В този ден, за нас отваря врати провинциална изба от 17-ти век в сърцето на Пенедес, родното място на едно от най-добрите пенливи вина в света, Cava. Там, освен да се насладим на великолепна храна с местни продукти, ще се научим и ще участваме в приготвянето на това изключително пенливо вино. Домакините ни изпращат с бутилката Кава, бутилирана лично от нас за спомен от великолепното преживяване. След обяд, само за няколко минути ще се пренесем в шоколадовия бутик на местна фабрика за подслаждане и набавяне на интересни автентични сувенири. Ще завършим деня с лежерна обиколка на Ситджес. Този средиземноморски град се радва на повече от 300 слънчеви дни в годината, градски плажове, собствено грозде и интересна комбинация от колониална и модернистична архитектура. Има хора, които може да си помислят, че ако нещо не е в Ситджес, то не съществува. За свободното време тук, може да посетите някои вълнуващи малки и некомерсиални галерии, да се загубите по тесни улички със сувенири или след спокойна крайморска обиколка да седнете в някое  заведение на самия плаж – чирингито.

ДЕН 5  – РЕУС МЕЖДУ ГЕНИЯ НА ГАУДИ И ТРАДИЦИИТЕ НА ВЕРМУТА

Денят ни ще започне във винарна на наши приятели, пионери в органичното и биодинамично лозарство в региона. Уникалните им вина и кава с високо качество са израз на тукашния тероар. След дегустацията ще се отправим към малко градче в покрайнините на Реус, за да посетим семейна изба с вековна традиция в производството на вермути. Вермута е една от най-старите алкохолни напитки на основата на вино с инфузия на ароматни билки и отлежаващо в бъчви. Тук в компанията на тапас ще опитаме няколко различни изражения на „билковата отвара“, които предлагат пътешествие на открития за различни моменти и настроения. След потапянето в историята на известния аперитив се отправяме към Реус. В родния град на Гауди ще проследим маршрута на модернизма. Тук ни очаква колекция от изключителни шедьоври, като Каса Навас, една от най-зрелищните модернистични сгради в Европа. Ще посетим и Центъра за интепретации на Гауди, където ще се запознаем задълбочено с гения, а след това ще видим и местния пазар с голямо разнообразие от качествени продукти от района.

ДЕН 6 – САЙДЕР И ГУРМЕ

Пренасяме се в Empordá. Регион, който живее зад Коста Брава и крие набор от възхитителни градове, охранявани от стени, кули и крепости, изникващи сред лозята, като, че ни връщат в Средновековието. Някои го наричат ​​Каталунска Тоскана, защото аналогично се радва на ослепителна природа, гастрономия със собствено име и спокоен начин на живот. Но преди всичко, заради градчетата, които приличат на бастиони, изградени с пясъчен камък, който им придава цвят на мед. Ще посетим семейна къща за сайдер, където от първа ръка ще разберем производствения процес, любювайки се на ябълковите градини. Дегустацията на коронните продукти ще ни запознае с целия вкус и аромат на Емпорда. Следва обяд в имението с ястия, свързани със света на ябълките и сайдера, както и традиционни ястия на семейство, тук вече няма да караме местните вина да чакат. Следобедът е отреден за обиколка на средновековни градчета и живописни морски такива, скрити сред пиниеви гори. Ще започнем с Тамарио и близките заливи, край морето ще спрем за златисти плажове и възхитителни панорами, преди да се озовем в Палс. Град кацнал на хълм с калдъръмени улички, които водят до замък, разкриващ страхотни гледки, които достигат до плажовете на Коста Брава. Околните градчета също ще ни поразят с арки, плетеница от криволичещи улички, готически елементи в охра с цветя и лози, които покриват стените на фасадити и придават романтична атмосфера.

ДЕН 7 – ПО СТЪПКИТЕ НА ДАЛИ

В нашето кулинарно пътешествие няма да пропуснем и Жирона. С вкусна пешеходна обиколка с екскурзовод ще видим културните забележителности на този великолепен град, докато откриваме местна храна, вино и история. Нашия гид по забавен и образователен начин ще ни преведе през стария град, показвайки ни скритите съкровища, историите и легендите зад каталунската култура, храна и традиции. Ще посетим „Mercat del LLeó” местен закрит пазар, оживени пекарни, традиционни семейни местни ресторанти и производители на занаятчийски храни. От майстор ще научим за хамона и как да отрежем идеалното парче. Ще завършим обиколката с кифличка, пълна с горещ сладолед в най-известният салон за домашен сладолед в Жирона, вдъхновен от Уили Уонка с намигване от звезда Мишлен. Любителите на Игра на тронове ще познаят някои забележителности на града от множеството сцени, снимани в жиронските „декори“. Денят продължава към Роузес, пристанищно градче на красивия Cap de Creus, поставено на кулинарната карта с легендарния ресторнт El Bulli, дългогодишна сцена за гения на шеф Фернан Адриа. Отплаваме с частна лодка, за да се полюбуваме на естествените скални образования, които се спускат в кристалните води, скрити заливчета, стари фарове и морски пещери по пътя ни към Кадакес – убежището на Салвадор Дали. Кадакес е живописен, очарователен, рибарски, но също и бохемски. Ще посетим къщата-музей на сюрреалиста и неговата Гала. Местоположението не може да бъде по-очарователно: варосана сграда, терасирана върху малък плаж с камъчета, заобиколен от борови дървета и със скалист пейзаж около него.

ДЕН 8 – ¡HASTA PRONTO!

Това е деня за трансфер до летище Ел Прат. По път ще продължим да се наслаждаваме на средиземноморските гледки, да споделяме преживяното. Ще се радваме да споделите, има ли гледка, история, ястие или напитка, чиято звезда грее във вашето съсзнание по-ярко от останалите, с които се запознахме тази седмица. Приготвили сме и сърдечни изненади. И не, не е деня, в който си казваме ¡Adiós!, а само ¡Hasta pronto!, защото вярваме, че не се сбогуваме, а ще се видим скоро!

* Програма съдържа дейности, които са зависими от метеорологични условия; въпреки, че нашите пътешествия са съобразени с най-добрия период за посещение на съответна дестинация, в малко вероятния случай, да не сме в състояние да извършим дейност, разполагаме с подходяща алтернатива

* Сол Диас Травъл си запазва правото да разменя дните в програмата, ако това е продиктувано от метеорологични условия, промяна в работното време на посещаван обект или други обстоятелства не зависещи от Туроператора

*Пътешественици, моля да ни уведомите предварително, при записване, за наличие на алергии и/или нетолерантности, за да се съобрази менюто във включените хранения

Пътувай с нас

9 + 13 =

“Кухнята на една страна е нейният пейзаж в тенджера.” 

–––

Хосеп Пла